HOTELLI MAAKUNTA

MAAKUNTA

 

HOTELLI MAAKUNNAN HISTORIAA


Huomattava osa Forssaa paloi 1929. Myös Maakunnan vieressä Kauppakadulla ollut vuonna 1922 rakennettu Lounais-Hämeen Kauppa Oy:n puinen liiketalo ja sen yläkerrassa toiminut ravintola Seurahuone tuhoutuivat.

Seurahuoneen muutettua muualle, liikehuoneisto jäi tyhjilleen. Kauppias Akseli Koskinen osti suoritustilaan joutuneen kiinteistön pojalleen Armakselle vuonna 1931. Korjattuun rakennukseen Koskiset perustivat hotelli-ravintolan, Hotelli Maakunta Oy:n. Koska Forssassa oli pulaa hotellihuoneista, yhtiö rakennutti vuosina 1938-39 Keskuskadun puolelle kaksikerroksisen 22 huonetta käsittävän matkustajakodin.

Rakennuksen arkkitehdista ei ole tietoa. Rakennuspiirustukset ovat Forssan kauppalan piirtäjän Eino Anttilan käsialaa ja muuraustyön tekivät Rantalan veljekset.

Kun kieltolaki oli päättynyt vuonna 1932, perustettiin toinenkin anniskeluravintola aivan samoille kulmille, Työväentalolle 1933. Seurahuone oli kolmas täydet anniskeluoikeudet omaava ravintola Forssassa 1930-luvulla. Vain ykkösluokan ravintoloissa, Maakunnassa ja Seurahuoneella oli kuitenkin tanssioikeudet.

Maakunta oli 1930-40-luvuilla Forssan ainoa hotelli-ravintola.

Sota-aikana kun Helsinkiä pommitettiin, tehtiin elokuvia Forssassa ja filmiväki majoittui Maakuntaan ja juhli Maakunnan ravintolassa. Myös monet teatteriseurueet majoittuivat sinne kiertueillaan. Emmi Jurkka ja Tapio Rautavaara olivat usein nähtyjä vieraita ja kerrotaan Armi Kuuselankin yöpyneen siellä. Tunnettu 1950-luvun kohupari Erik von Frenckell ja Tabe Slioor vietti romanttisia shampanjailtoja Maakunnassa ja paljon muitakin romansseja ovat hotelli-ravintola Maakunnan seinät nähneet.

Maakunta on toiminut myös joidenkin elokuvien näyttämönä. Näistä voidaan esimerkkeinä mainita Rauni Mollberg: Puu kulkee ja Aki Kaurismäki: Pidä huivista kiinni, Tatjana.

Maakunnan puutalossa oli vuosien mittaan monenlaista toimintaa alkaen kansalaisopiston kudontapiiristä ja musiikkiopistosta elintarvikeliikkeeseen ja pubiin. Vuonna 1989 pubin tiloista alkunsa saanut tulipalo tuhosi koko arvokkaan puurakennuksen. Kivirakennus selvisi onneksi vähin vaurioin, vain ulkoseinä vaati korjausta.

Funkistyylinen rakennus suojeltiin asemakaavalla vuonna 1994. Talo on ollut yksityisessä omistuksessa 1960-luvulta asti ja nykyään siinä toimii edelleen matkustajakoti Maakunta.

Maakunnan perustaneet Koskiset perustivat myöhemmin myös Hotelli Koskenniskan 1960-luvulla puretun kauniin KOP:n talon paikalle rakennettuun liiketaloon.


TAKAISIN